Header

Statele unite ale iubirii, din 20 ianuarie pe marile ecrane

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Drama Statele unite ale iubirii, scrisa si regizata de polonezul Tomasz Wasilewski, ajunge în 20 ianuarie pe marile ecrane din Romania, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul International de Film de la Berlin, unde a luat premiul pentru cel mai bun scenariu, si este unul dintre marii castigatori ai Polish Film Festival, luand premii pentru regie, montaj, costume, actor si actrita în roluri secundare.

Polonia, 1990. Vantul schimbarii bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar si nesiguranta viitorului. Patru femei aparent fericite decid ca a venit vremea sa-si reinventeze vietile, sa lupte pentru fericire si sa-si împlineasca dorintele. Agata este o mama tanara captiva într-un mariaj nefericit. Ea va cauta refugiu într-o alta relatie, o relatie imposibila. Renata este o profesoara mai în varsta fascinata de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de scoala îndragostita de tatal unuia dintre elevi.

Drama austera acelor patru femei se revarsa în putin peste o ora si jumatate de povesti sortite esecului de la bun început. „Nu încape îndoiala ca Wasilewski este una dintre cele mai promitatoare noi voci în cinematografie.”, citim pe CineVue, una dintre multele publicatii care aplauda filmul. Între efectele vietii traite sub un regim comunist si o întelegere si aplicare gresite a propriilor libertati proaspat dobandite, Statele unite ale iubirii este un film viu, despre natura umana si slabiciunile ei.

“Statele unite ale iubirii este partial inspirat din amintirile din copilarie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski. Filmat în tonuri pastel delicat-estompate, de Oleg Mutu, mult-cautatul director de imagine roman, debutul lui Wasilewski la Berlin combina rigoarea stilistica, intentiile serioase, cu o distributie desavarsita.”, citim pe Hollywood Reporter.

Cele patru femei din film sunt interpretate de nume sonore ale cinematografiei poloneze: Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka si Dorota Kolak. Statele unite ale iubirii a fost vazut în premiera în Romania anul acesta în cadrul Festivalului International de Film Transilvania, unde regizorul a fost prezent pentru a treia oara. Tomasz Wasilewski a ajuns prima oara în Romania în 2013, la TIFF, împreuna cu filmul sau de debut, In a Bedroom. În 2014, el a revenit la festival cu Floating Skyscrapers, castigatorul premiului East of West la Festivalul International de Film Karlovy Vary, si a plecat acasa cuTrofeul Transilvania pentru regie.

Despre colaborarea sa cu directorul de imagine roman, regizorul povesteste ca dupa vizionarea filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, de Cristian Mungiu, a stiu ca trebuie sa lucreze cu Oleg Mutu. I-a trimis scenariul si, înca de la prima discutie dupa lectura, cei doi au stiut ca se vor întelege de minune.

“Am realizat ca suntem interesati de aceleasi lucruri în cinema. Oleg Mutu este jumatatea mea din punct de vedere cinematografic”, spune Wasilewski într-un interviu pentru Cineuropa.

“Statele unite ale iubirii” ar putea fi aproape subintitulat Scurt film despre angoase, nu în ultimul rand datorita perioadei si locatiei ce sunt atat de apropiate de teritoriul Decalogului lui Krzysztof Kieslowski. Aceasta tulburatoare creatie a regizorului si scenaristului Tomasz Wasilewski, (…) este melancolica, si marcata de un umor negru minimalist.”, Screendaily.

[embedded content]

Statele unite ale iubirii, o co-productie Polonia – Suedia, distribuit în Romania de Transilvania Film, va intra pe 20 ianuarie în cinematografe din toata tara.

loading...
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

You may also like ...