Header

VALENTIN URITESCU, Premiul pentru intreaga activitate, la GALA GOPO 2017

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A inceput numaratoarea inversa pentru Oscarul romanesc! Iata ce noutati avem:

Indragitul actor Valentin Uritescu va primi „Premiul pentru Intreaga Activitate” la cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Național din Capitala.
Cu o experiența de peste 50 de ani in teatru si film, Valentin Uritescu (n. 4 iunie 1941, comuna Vinerea, județul Alba) a dat viața unor nenumarate roluri secundare, pe cat de diversificate, pe atat de ofertante precum Sergentul Saptefrați din serialul TV “Lumini si umbre” semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior in “Noi, cei din linia intai” in regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din “Concurs” (regia Dan Pița), Dr. Marcu in “Cel mai iubit dintre pamanteni” (regia Serban Marinescu).

Dupa doua examene la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica trecute cu succes, dar nefructificate din cauza unor conjuncturi nefavorabile, Valentin Uritescu este remarcat de Liviu Ciulei la concursul de la Teatrul Bulandra. Absolvent al Promoției 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica “I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului “Maria Filotti” din Braila, pentru ca dupa cinci ani sa se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Chemat de Sandu Lazar si Ion Cojar in mijlocul trupei, Uritescu declara etapa celor 13 ani (1968 – 1981) drept “cea mai importanta perioada a vieții sale”.
Rolul lui Giles Overreach din spectacolul “Rafuiala” de Philip Massinger ii aduce Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensa activitate teatrala in spectacolele de pe scena Bulandra: “Luna dezmosteniților” de Eugene O’Neill, “Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, “A treia țeapa” de Marin Sorescu, “Dimineața pierduta” de Gabriela Adamesteanu, “Tartuffe” de Molière, dar si in piesele montate la Naționalul bucurestean: “Avram Iancu” de Lucian Blaga, “Vrajitoarele din Salem” de Arthur Miller, “Livada de visini” de A. P. Cehov, “Numele trandafirului” de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke si Cadir”, “Crima pentru pamant” sau “Patimile Sfantului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt si rolurile din piesele „Ultima noapte a lui Socrate” de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar si „Angajare de clovn” de Matei Visniec, la Teatrul Levant.

Fara a avea vreun rol principal in cinema, Valentin Uritescu s-a remarcat in zeci de filme dintre care amintim: “Concurs” (regia Dan Pița, 1982), “Ochi de urs” (regia Stere Gulea, 1983), “Intoarcerea din iad” (regia Nicolae Margineanu, 1983), “Fapt divers” (regia Andrei Blaier, 1984), “Noi, cei din linia intai” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), “Flacari pe comori” (regia Nicolae Margineanu, 1987), “A unsprezecea porunca” (regia Mircea Daneliuc, 1991), “Balanța” (regia Lucian Pintilie, 1992), “Cel mai iubit dintre pamanteni” (regia Serban Marinescu, 1993), “Examen” (regia Titus Muntean, 2003).

De-a lungul carierei, a fost distins cu distincția Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului” (2004), premiile Asociației Cineastilor din Romania pentru rolurile din “Noi, cei din linia intai” si “Domnisoara Aurica” sau ale Uniunii Cineastilor din Romania pentru “Momentul adevarului”, “A unsprezecea porunca”, “Ramanerea”, “Sobolanii rosii”.
In 2011, Valentin Uritescu debuteaza in lumea literara cu volumul autobiografic “Asa sunt eu, prost!”, iar doi ani mai tarziu continua cu “Sa ai grija de cel bun din tine”, cartea de amintiri dedicata tatalui sau. Ambele aparute la Editura Humanitas. Anul trecut, artistul a lansat si volumul „Bantuit de vieților altora”, memorii aparute la Editura Ars Docendi.

Gala Premiilor Gopo 2017
– ediția a 11-a este organizata de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei si Babel Communications.

Nominalizarile acestei editii se afla aici.

loading...
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

You may also like ...